NFT Verkopen

Hoe een NFT te maken en te verkopen is iets dat veel kunstenaars en ontwerpers onderzoeken als een potentiële nieuwe manier om geld te verdienen. Maar NFT’s zijn meer dan een nieuwe manier om kunst te verkopen. Ze kunnen het eigendom van digitale activa veiligstellen, toegang bieden tot nieuwe gemeenschappen, en zelfs gebruikt worden om het eigendom van in het echt bestaande items te registreren. NFT’s, of non-fungibele tokens, zijn een manier om te zeggen niet-vervangbaar of uniek. Ze maken digitale voorwerpen schaars en zeldzaam, en dus waardevol. Een NFT vertegenwoordigt het eigendom van een bepaald bestand of item, zoals artwork, video’s, in-game items, en zelfs onroerend goed. Ze worden opgeslagen op een blockchain. In dit blog vertellen we hoe jij een NFT kan verkopen.

Hoe maak en verkoop je een NFT

Voor je kan verkopen, moet je eerst een NFT maken, of ‘minten’. Om een NFT van je kunstwerk te maken, moet je een NFT-platform en een betaalportemonnee kiezen, die je moet gebruiken om vergoedingen te betalen – en om een betaling te ontvangen als je het geluk hebt om je NFT te verkopen. Er zijn veel online platforms die je kunt gebruiken om een NFT te maken en te verkopen. Enkele van de meest populaire NFT-veiling platforms zijn OpenSea, Rarible en SuperRare. Je zou kunnen overwegen om elk van de bovengenoemde platforms te gebruiken, en nog veel meer, en in de meeste gevallen zul je een vergelijkbaar proces volgen.  We raden je aan de kosten zo nauwkeurig mogelijk te controleren voordat je een keuze maakt waar je je NFT gaat verkopen. 

NFT Verkopen

Ethereum kopen

Om een NFT te maken en te verkopen heb je cryptocurrency nodig. Alle hierboven genoemde NFT-veilingplatforms zullen vooraf willen betalen om een NFT te ‘minten’, wat het proces is dat je kunstwerk omzet in een niet-fungibele token die je kunt verkopen. In de meeste gevallen moet de betaling worden gedaan in cryptocurrency. Dit betekent dat voordat je een kans hebt om cryptocurrency te verdienen met de verkoop van een NFT van je werk, je wat zult moeten kopen om de kosten te dekken. Ether (afgekort als ETH) is de meest geaccepteerde valuta. Het is de native cryptocurrency is van het open-source blockchain platform Ethereum, waar NFT’s voor het eerst werden gelanceerd. Sommige platforms beginnen echter een verscheidenheid aan betalingsformaten te accepteren en NFT’s te maken met behulp van verschillende blockchains, en sommige zijn beter voor het milieu. Ethereum voor het verkopen van NFT kan worden aangeschaft op Bitvavo

Gaskosten vermijden

Dit is de vergoeding die je moet betalen op de Ethereum blockchain om een functie uit te voeren, waaronder in dit geval van het creëren of verkopen van een NFT. Gas fees worden gemeten in gwei, en ze kunnen op en neer gaan afhankelijk van hoe zwaar het gebruik van de blockchain is. Gemiddeld word je 0,0042 ETH per transactie in rekening gebracht. Je kunt lagere tarieven vinden vroeg in de ochtend of laat in de nacht. Sommige NFT-marktplaatsen bieden gasloze minting aan. Deze omvat OpenSea. Deze aanpak legt in wezen de gaskosten bij de koper en niet bij de maker, zodat ze in de verkoop zichtbaar worden (een beetje zoals BTW, of de brandstofbelasting die sommige luchtvaartmaatschappijen toevoegen). Er zijn een aantal blockchains die geen of in ieder geval lagere gasprijzen hebben. Deze omvatten Polygon op Opensea, of ImmutableX op Mintable. Alvorens NFT-kunst te slaan of te verkopen, kijk naar de fees en naar welke blockchain en token worden gebruikt.

Leer alles over het kopen en verkopen van NFT’s in de Cursus van Moostie

verkopen van NFT

Kan alles een NFT zijn?

Elk soort digitaal bestand kan worden opgeslagen en verkocht als een NFT. De meeste marktplaatsen zijn opgezet voor digitale kunstwerken, maar er zijn er nu meer die video, game assets en muziek ondersteunen. Fysieke items worden nu ook gedigitaliseerd als NFT’s, bijvoorbeeld fysieke limited edition Nike sportschoenen. Verwacht dat NFT’s in de toekomst op en tussen de digitale en eigen fysieke ruimte zullen bestaan. NFT’s kunnen worden verkocht en gekocht op NFT-marktplaatsen, zoals OpenSea, Rarible, en Foundation. Sommige daarvan zijn voor iedereen toegankelijk, terwijl andere alleen op uitnodiging gebruikt kunnen worden. Sommige zijn alleen voor kunst en er zijn er voor videogames. Er is echt een NFT verkoop plek voor iedereen, dus doe wat onderzoek en vind de beste voor jou.

Wat voor NFT’s verkopen?

De bestverkopende NFT’s zijn ofwel die van gevestigde kunstenaars, zoals Beeple en Damien Hirst, of die NFT’s die ‘nut’ hebben. Dit laatste zal relevant zijn voor de meeste nieuwe NFT-kunstenaars. Dit betekent dat je een collectie moet maken die een breder nut heeft dan alleen maar een digitaal bezit te zijn; kan het bijvoorbeeld gebruikt worden om mee te doen aan real life evenementen, een community chatroom, of zelfs om geld in te zamelen voor een goed doel. Goede NFT’s zijn bijvoorbeeld World of Women en de vele NFT’s voor Oekraïne-conflicten die helpen om geld in te zamelen voor goede doelen zoals Artsen zonder Grenzen. Er worden voortdurend nieuwe NFT-schermen uitgebracht. Dit zijn in wezen 4K- en 5K-schermen, maar de beste hebben tactiele antireflectieschermen, zodat het lijkt alsof de kunst op een doek is geplaatst. Goede voorbeelden zijn The Frame van Samsung, maar ook schermen van Meural en Canvia waar je jouw NFT verkopen op kan zetten.