NFT Kunst

Als je nog niet van NFT’s of NFT-kunst hebt gehoord, raad ik je aan eens de nieuwsberichten te checken en deze site. In de laatste 4-5 maanden heeft het NFT gepraat letterlijk het internet gebroken. Van platforms als TikTok en Twitter tot het nieuws. Het trending topic heeft miljoenen achtergelaten die zich afvragen, wat is het en hoe kan het voor mij werken? De recente stijging in populariteit heeft beloofd een revolutie teweeg te brengen in de creatieve industrie. NFT-kunst kan je online kopen, verkopen op verschillende platformen of zelfs zelf maken als je een beetje gevoel voor kunst hebt. 

Wat is NFT-kunst?

Een NFT is een digitaal object dat volledig bestaat in het digitale universum of platform – je kunt het niet aanraken, maar je kunt het wel bezitten en zelf maken. Een NFT kan elk type digitaal bestand zijn: een kunstwerk, een artikel, muziek of zelfs een meme zoals “Disaster Girl”, waarvan de originele foto eerder dit jaar voor 500.000 doller werd verkocht. NFT staat voor ‘Non Fungible Token’, maar wat betekent dat? Nou, het helpt om eerst te begrijpen wat een ‘Fungible Token’ is. Als we het in termen van geld zien: een biljet van 100 euro kan worden ingewisseld voor vijf biljetten van 20 euro en nog steeds dezelfde waarde hebben, wat betekent dat een biljet van 100 euro een fungibe token is.

Leren handelen in NFT kunst? Download deze populaire NFT cursus.

nft kunst

Wat betekenen NFT’s voor makers?

Voor het bestaan van cryptocurrency, konden we nooit echt iets bezitten dat volledig digitaal was. We gaven video’s en video’s door, hergebruikten en herplaatsten ze, maar er was niet de huidige mogelijkheid om automatisch volledig, concreet eigenaar te worden van een digitaal bestand of kunstwerk. De opkomst van NFT’s verandert dit, door makers de bevoegdheid te geven digitale kunstwerken te verhuren, te verkopen of tentoon te stellen zoals zij dat willen. Om ze te kunnen verkopen, moeten ontwerpers een soort van ‘wettelijk’ eigendomsrecht op hun werk krijgen. Dus, nadat NFT-kunst is gemaakt, wordt het ‘geslagen’ of getokeniseerd op de cryptocurrency dienst, Blockchain. De Blockchain is een digitaal transactiesysteem dat informatie vastlegt op een manier die het zeer moeilijk maakt om te hacken of op te lichten, wat betekent dat het uiterst nuttig is voor het bijhouden van auteursrechtelijk eigendom en het bijhouden van records van creatie. Theoretisch zal elk digitaal meesterwerk (NFT-kunst) dat je maakt en slaat alleen naar jou leiden.

Manier om inkomen te genereren

NFT-kunst is een totaal nieuwe manier om digitale kunstwerken te categoriseren die ontwerpers in staat stelt hun werk te gelde te maken. Het is bedoeld als een sneller proces en een meer toegankelijke manier voor ontwerpers om werk te produceren en de vruchten te plukken van hun creativiteit. Je hoeft niet meer online achter klanten aan te jagen voor betaling, je hoeft geen bestanden voor te bereiden voor druk en je hoeft niet meer te wachten op feedback of je werk aan te passen en te bewerken om aan de wensen van een klant te voldoen. NFT kunst is een prachtige manier om inkomen te genereren.

kunst nft

Royalty’s

Sommige NFT-kunst komt met royalty’s voor de kunstenaar, wat betekent dat elke keer dat het kunstwerk wordt verkocht, de kunstenaar 8-10% van alle toekomstige verkopen kan ontvangen. Dit hangt af van het platform dat de kunstenaar gebruikt; Opensea, bijvoorbeeld, is een NFT-platform met de “Creative Share” optie, wat betekent dat gebruikers direct kunstwerken kunnen kopen en verhandelen. Zo kan je met NFT-kunst verkopen en royalty’s online geld verdienen als kunstenaar.

NFT’s kunnen niet op zichzelf staan

Iets anders dat de designindustrie enorm beïnvloedt door de uitbraak van NFT-kunst is waarde. Hoe waardeer je een fysiek kunstwerk in vergelijking met een virtueel kunstwerk. Ook de waarde van NFT’s en CryptoArt is uitsluitend gebaseerd op de waarde van Cryptocurrency. Want NFT’s worden verkocht op basis van Ethereum, en dat wordt vertaald naar geldwaarde, bijvoorbeeld een NFT verkoopt voor 2 Ethereum, wat voor ons vertaald wordt als ongeveer 2.255 euro. Maar als de waarde van Ethereum zou dalen, dan daalt ook de waarde van het NFT kunstwerk: de waarde is continu afhankelijk van de cryptocoin.

NFT Kunstwerk kopen of verkopen

Een NFT kunstwerk kan je kopen of verkopen op:

  • OpenSea > grootste NFT Marketplace in de wereld
  • Binance > Groot aanbod NFT’s. Marketplace die het snelst is gegroeid.

Leren hoe je succesvol aan de slag kan gaan met NFT’s? We raden daarvoor de NFT Cursus aan van Moosties. In deze cursus leer je van A tot Z NFT’s handelen.